Karnawałowe przepisy – szybko, oryginalnie i smacznie!

Karnawałowe przepisy z Kiszką Ziemniaczaną – szybko, oryginalnie i smacznie!

Tradycyjna, oryginalna receptura i pyszny smak. Oto cechy wyróżniające regionalny przysmak – Kiszkę Ziemniaczaną firmy Gzella. Produkt ten idealnie sprawdzi się w karnawałowym menu, ponieważ można go przyrządzić na wiele sposobów. W piekarniku, na patelni czy w garnuszku zawsze smak jest wyśmienity. Oto kilka nietuzinkowych propozycji, które zaskoczą twoich gości.

Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią

Składniki:

– Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.

– pieczarki portobello 10 dużych sztuk

– cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki

– żółty ser starty na tarce ½ szklanki

– papryczka chili posiekana 1 sztuka

– tymianek 2 łyżki

– natka pietruszki ½ szklanki

– pieprz czarny i sól do smaku

– rukola

Wykonanie:

Z Kiszki zdjąć osłonkę i rozgniatać ją widelcem, dodać startą cukinię odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Farszem napełnić kapelusze portobello. Zapiekać w piekarniku przez 40 minut nagrzanym do 180°C. Podawać na ciepło ze świeżą rukolą lub ulubionym sosem.

1 Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią

 

Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą

Składniki:

– Kiszki Ziemniaczana Gzella 3 szt.

– świeże lub mrożone kurki 200 g

– mozzarella 100 g

– cebula 1 szt.

– czosnek 1 ząbek

– masło 1 łyżka

– świeży koperek 1 pęczek

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Wyjąc Kiszkę z flaka i uformować z niej równe, okrągłe placki. Wyścielić blachę i nastawić piekarnik na 180 stopni. Podsmażyć kurki na maśle, dorzucić cebulę i czosnek. Kilka minut poddusić, doprawić solą i pieprzem. Na placki nałożyć farsz, a następnie mozzarellę pokrojoną na cienkie plastry. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Całość posypać koperkiem i gotowe.

2 Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą

 

Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku

Składniki:

– Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.

– rozmaryn 4 gałązki

– boczek wędzony w plastrach 300 g

Do podania sos chrzanowy:

– gęsty jogurt 3 łyżki

– gęsta śmietana 2 łyżki

– tarty chrzan 1 łyżka

– sok z cytryny 1 łyżka

– sól, cukier i pieprz do smaku

Do podania (opcjonalnie): gałązki pomidorów koktajlowych zapieczone razem z roladkami.

Wykonanie:

Zdjąć osłonki z Kiszki i pokroić farsz na 2 cm kawałki. Każdy z nich owinąć plastrem boczku o szerokości ok. 3 cm. Całość spiąć wykałaczką, a w środek kiszki wcisnąć małą gałązkę rozmarynu. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 min. W między czasie wymieszać wszystkie składniki do sosu chrzanowego i podawać z nim upieczone rol

3 Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku

portalik24.pl
Czytaj cały artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *